Kun jotain poikkeuksellista ja ennalta-arvaamatonta tulee vastaan, kuten nyt esimerkiksi koronaepidemia, on aivan selvää, ettei mieli kerkeä käsitellä kaikkea kerralla. Perusturvallisuuden tunne horjuu ja mielen hyvinvointi joutuu koville. Meillä jokaisella on hyvin yksilöllinen kantokyky vaikeille tilanteille ja asioille. On siis tärkeää, ettet vertaa itseäsi muihin tai pode riittämättömyyden tunnetta siitä pitäisikö pärjätä paremmin. Joku toinen voi poikkeusoloissa purkaa toiminnallisuuttaan siivoamalla ahkeraan kaappeja kun taas joku toinen voi lamaantua täysin.

 

Pelko ja huoli ovat normaaleja tuntemuksia. On kuitenkin tärkeää, ettei niiden anna vallata liikaa tilaa ajatuksista tai anna vaikuttaa toimintakykyä alentavasti. Toistuva huolehtiminen kuormittaa hermostoa ja lopulta asettaa kehon ylivirittyneeseen tilaan, jossa tunne vie helpommin kuin järki.

 

Tässä muutamia neuvoja mieltä ja kehoa rauhoittamaan:

  1. Rajaa tiedon janoa, keskitä uutisten lukeminen päiväsaikaan. Hae tietoa vain luotettavista lähteistä, kuten www.thl.fi Pyhitä ilta kevyemmille asioille, kuten vaikkapa elokuvien katselemiselle tai lukemiselle. Äänikirjat ovat myös hyvää kuunneltavaa iltaisin, useissa sovelluksissa on unikytkin, joka vaimentaa lukijan äänet määrittelemäsi ajan päästä.

  2. Pidä yhteyttä ystäviin ja läheisilin, käytä mahdollisuuksien mukaan videopuhelua. Sovi vaikka kahvihetki tai after work etänä.

  3. Ulkoile ja nauti luonnosta. Pienikin hetki kerrallaan ulkona riittää, käväise vaikka 15 minuuttia. Tutki talven jälkeen heräilevää luontoa.

  4. Pidä vuorokausirytmistä kiinni, luo itsellesi arjen raameja, ne tuovat turvaa.

  5. Internet ja sosiaalinen media on tällä hetkellä pullollaan erilaisia ilmaisia harrastusmahdollisuuksia. Heittäydy ja kokeile vaikkapa etätanssituntia, sähköisiä palapelejä tai osallistu musiikkikeikalle virtuaalisesti! Tai entäpä jos tänä keväänä alkaisit lintubongariksi? Esimerkiksi www.birdlife.fi sivustolta voit seurata ja ilmoittaa lintuhavainnoista.

  6. Huoliajatusten ja haitallisten ajatusten kierteelle paras kapula rattaisiin on hyvät ajatukset: pyri taklaamaan ikäviä ajatuksia kiitollisuudella ja miettimällä niitä asioita mitkä ovat nyt hyvin.

 

Kirjoittaja on Piritta Pitkänen, mielen hyvinvoinnin ammattilainen, koulutukseltaan pari- ja perheterapeutti sekä sairaanhoitaja.