Hengitys on keskeisessä osassa silloin kun haluamme suitsia ahdistavaa, pelottavaa tai stressaavaa oloa. Erilaisissa painetilanteissa elimistömme painaa kaasua virittääkseen meitä “pakene tai taistele”- tilaan. Jos hermosto on ylivirittynyt, saattaa se aiheuttaa vääriä hälytyksiä, jotka näyttäytyvät esimerkiksi paniikkikohtauksen omaisina tuntemuksina tai ylipäätään vaikeutena rauhoittua.
Rauhoittava, hoitava hengitys on hyvä opetella jokaisen, sillä siitä on hyötyä niin opiskelu- ja työelämän kiireissä kuin myös siviilielämässä. Myös monet uniongelmaiset ovat saaneet apua hoitavasta hengityksestä.
Hengitystekniikoita on useita, mutta tässä yksi helpoimmasta päästä. Keskitä harjoittelusi ensimmäisimmillä kerroilla rauhalliseen hetkeen, jotta voit soveltaa oppimaasi sitten helpommin kun sille on akuutimpi tarve. Palleahengityksen voit ottaa osaksi jotain päivittäistä rutiinia: esimerkiksi aamukahvia juodessasi hengittele muutama syvä henkäys ja aloita päiväsi hyvin.
1. Ota mahdollisimman hyvä ja rento asento, älä risti jalkojasi.
2. Aseta toinen käsi rintakehälle ja toinen navan yläpuolelle vatsalle.
3. Kohdista tietoisuutesi rintakehän ja vatsan päällä lepääviin käsiin.
4. Hengitä nenän kautta rauhallisesti sisään ja ulos. Voit pitää pienen tauon ennen uloshengittämistä.
5. Kun hengität pallealla, vatsalla olevan käden pitäisi nousta ja laskea hengityksen tahdissa, ja rintakehällä olevan käden pitäisi pysyä paikallaan.
6. Kun hengität sisään, voit kuvitella, että vatsasi laajenee kuin ilmapallo. Uloshengityksen aikana ilmapallo tyhjenee. Anna hengityksen soljua rauhallisesti ja luonnollisesti ja jatka hengittämistä hetken aikaa näin.
Hengitysharjoituksen lähde: Irti murehtimisesta (Duodecim)
Viimeisimmät kommentit