Kiitollisuus on sana, johon liittyy paljon mielikuvia, ja ne voivat liittyä ajatukseen, että kiitollinen ihminen olisi aina iloisella mielin ja jotenkin erityisellä tavalla elämän vaikeuksien ja hankaluuksien ulottumattomissa. Kiitollisuuden tunteiden tunteminen ei kuitenkaan edellytä vastoinkäymisten puuttumista elämästä. On silti vaikeaa tuntea kiitollisuutta, kun sairastaa, lapsi sairastaa, on rahahuolia tai muita murheita. Vaikeat tunteet ja huoli tulevasta saattavat peittää kaiken muun alleen. Myöskin ajatukset siitä, että elämä on pelkkää suorittamista ja taistelua, tekevät tulevaisuudesta synkän näköisen.

Ilon tunteiden tunteminen ja pienten hetkien ja asioiden huomioiminen tuo elämään merkityksellisyyden tunnetta, joka lieventää pahaa mieltä ja katkeruutta. Usein käy niin että huolien ja murheiden keskellä pienet ilon aiheet unohtuvat ja itseään täytyy herätellä huomaamaan että jokin sentään on hyvinkin. Huomion kiinnittäminen pieniin hyviin asioihin auttaa huomaamaan että koko elämä ei sentään ole kurjaa, ja että edes jollain tavalla voi vaikuttaa itsekin siihen millaiselta elämä tuntuu. Kiitollisuuden tunteminen myös edistää käsitystä itsestä arvokkaana ja hyvänä. Siksi on hyvä opetella pistämään merkille asioita jotka tuottavat itselle mielihyvää. Yksi tapa on kirjoittaa ylös asioita, joista tänään on tuntenut hyvää mieltä. Ne voivat olla hyvin yksinkertaisia, kuten että huomispäivälle lapsilla on puhtaat vaatteet valmiina, tai että saa jutella ystävän kanssa puhelimessa. Aluksi voi olla vaikea löytää ja nimetä asioita joista on kiitollinen, varsinkin jos mieliala on ollut kauan jo matala ja elämä pelkkää vastamäkeä. Jos päivästään tai viikostaan  löytää yhdenkin hyvän asian, sen voi kirjoittaa ylös. Se toimii silloin muistutuksena siitä, että jotakin hyvää sentään on. 

Vinkit kiitollisuuden lisäämiseen omassa elämässä:

  1. Kirjaa ylös jokin iloa tai mielihyvää tuottanut asia lähipäiviltä. Jos mahdollista, voit yrittää toistaa tämän asian josta pidit ja joka ilahdutti sinua.
  2. Kerro läheiselle tai tärkeälle ihmiselle mitä kaikkea hyvää hän on elämääsi tuonut.
  3. Kun opit huomaamaan helpommin mitkä pienet asiat tekevät elämästäsi tyydyttävää ja tuottavat iloa, voit kirjata vaikka joka viikolta pari tai muutaman asian. Muistuta itseäsi myös niistä ajoista, kun olet kaikesta huolimatta selvinnyt, vaikka vaikeaa on ollut.
  4. Varaa aikaa itsellesi tehdä niitä asioita, joista nautit. Tulevat hyvät hetket tuottavat iloa jo silloinkin kun voi odottaa niiden tapahtumista.
  5. Itseään ja omaa elämäänsä ei kannata verrata toisiin. Meillä kaikilla on erilainen elämäntarina, ja olemme erilaisissa vaiheissa elämää erilaisin voimavaroin varustettuna. Se, mikä tekee jonkun toisen onnelliseksi, ei välttämättä ole sitä mitä sinä tarvitset juuri nyt. Joten kuuntele itseäsi ja arvosta tarpeitasi. Meillä kaikilla on käytössämme vain tämä hetki. Menneisyyteen ei voi palata, tulevaisuudesta ei voi tietää, mutta tästä hetkestä voi onnistua löytämään jotakin hyvää.

    Asiantuntijana: Piia Kaurala, yksilöterapeutti ja toimintaterapeutti