Ruuhkavuosista puhutaan silloin kun lapset ovat pieniä, omaa vapaa-aikaa sekä kahdenkeskistä parisuhdeaikaa on vähän ja työelämän suhteen usein urakehitykseen ja toimeentuloon liittyviä paineita. Niin ihanan elämänmakuinen kun tuo vaihe onkin, ruuhkavuosissa elävät ovat kuitenkin kertoneet kokevansa riittämättömyyden tunnetta arjessa sekä yksinäisyyden tunnetta parisuhteessa. Kiire onkin omiaan vahvistamaan kumpaakin osa-aluetta.
Tilastojen mukaan vanhempien parisuhdetta koetellaankin eniten silloin kun lapset ovat 2-4 vuoden iässä. Kiireen jalkoihin saattaa helposti jäädä parisuhteen päivittäminen, omien tarpeiden sanoittaminen ja toisen tarpeiden kuulemattomuus, jolloin yhteys kumppaniin katoaa. Ruuhkavuosien tärkein kulmakivi kuitenkin on toimiva ja hyvin hoidettu parisuhde.
Alla ammattilaisen vinkit ruuhkavuosikaaoksen taltuttamiseen:
- Ottakaa perhekalenteri avuksi ja merkitkää siihen säännöllinen perheen yhteinen aika, parisuhdeaika sekä kunkin vanhemman oma vapaa-aika esimerkiksi harrastuksen parissa mahdollisuuksien mukaan.
- Laskekaa rimaa. Pohtikaa minkä asioiden suorittamisesta voisitte luopua kiireisimpinä aikoina? Riittäisikö joskus siivoukseksi vain pieni tavaroiden järjestely tai voisiko ruokailun joskus hoitaa ulkona tai valmisruualla?
- Nukkukaa tarpeeksi. Mikäli mahdollista, huolehtikaa riittävästä unen saannista. Nukkumaan mennessä kannattaa sängyssä vaalia kehon ja mielen rauhoittamista yöunille sen sijaan, että roikkuisi sosiaalisessa mediassa. Antakaa toisillenne joskus mahdollisuus nukkua viikonloppuna tavanomaista pidempään. Pitkäkestoinen univaje aiheuttaa näköalattomuutta arjessa.
- Vaalikaa läheisyyttä. Läheisyys jokaisen perheenjäsenen välillä on tärkeää. Koskettaminen tutkitusti lisää hyvänolon hormonien tuotantoa ja sillä on meihin merkittävä positiivinen vaikutus. Aikuisten välillä joskus kiireen suitsimiseen tai erimielisyyden taltuttamiseen riittää tilanteen rauhoittaminen ja halaaminen.
- Vaalikaa rutiineja. Rutiinit ovat lapsiperheen arjen tukipilari. Kun arki on ennustettavampaa, lapsetkin toimivat arjessa sutjakammin. Rutiinit ovat lapsen kehityksen kannalta tärkeitä ja lisäävät turvallisuuden tunnetta.
- Huoltakaa parisuhdetta vaalimalla yhteistä aikaa arjessa ja silloin tällöin myös arjen ulkopuolella. Parisuhteen huoltaminen ei vaadi erityisiä puitteita tai kalliita lomia.
- Puhukaa tunteista. Jos arki painaa, älä jää tunteiden kanssa yksin, vaan jaa tuntemuksesi puolisosi kanssa ja voitte yhdessä miettiä mitä asialle voisi tehdä.
- Jakakaa kotitöitä. Myös lapsia voi osallistaa ikätasoisesti yhteisiin askareisiin.
- Muistakaa antaa perheessä positiivista palautetta. Ruuhkavuosiarjessa saattaa tulla sanomista, joka ei aina ole niin rakentavaa. Vastapainoksi on hyvä muistaa kehua ja kiittää perheenjäseniä myös pienistä asioista. Jokainen meistä kaipaa kannustavia sanoja silloin, kun arki arki eniten painaa harteilla eikä oma olo ole onnistunut.
- Luottakaa, että riitätte juuri sellaisina kuin olette, sitäpaitsi ruuhkavuodet ovat ohimenevä vaihe.
Parisuhteen huoltoon on kehitetty 30 päivän napakka parisuhdekalenteri, jonka avulla pääsee tärkeiden, mutta ehkäpä arjessa helposti unholaan jäävien teemojen äärelle.
Lapsiperheen arjen rytmitystä, tehtävänjakoa ja rutiineja helpottamaan löydät kaupastamme myös suositut magneetit.
Asiantuntijana: Piritta Pitkänen, pari- ja perheterapeutti, psykoterapeutti
Viimeisimmät kommentit